IMPORTANT! Care sunt conditiile de calatorie in afara tarii pentru minorii care detin cetatenia romana

 
 

În perioada estivală, tot mai mulţi călătoresc alături de părinţi sau doar de un părinte peste hotare. Cei mai mulţi dintre ei deţin cetăţenia română. În acest context, reamintim care sunt condiţiile de călătorie a minorilor care deţin cetăţenia română.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi menţionează faptul ca aceştia pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

–  în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

–  în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

În situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:

– a ambilor părinţi,

– a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,

– a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor cu cetăţenie română, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar românesc. Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este prezentat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege.

Sursa: publika.md