Cetatenia Romana

Expertii nostri tin cont de numeroasele nuante aparute în procesul de obtinere a cetateniei romane. Datorita acestui fapt, clientii nostri primesc statutul de cetatean roman în cel mai scurt posibil timp si fara probleme suplimentare epuizante. Daca va decideti sa obtineti cetatenia romana de sine statator, atunci va trebui sa operezi cu o cantitate suficienta de informatie, efectuand toate operatiunile la timp si cu o precizie ridicata. Vom dezvalui informatia susnumita în detaliu.

În fata Titularului pasaportului romanesc se deschid perspective foarte largi. In primul rand, aceasta este posibilitatea efectuarii calatorii fara orice viza în multe tari ale lumii, inclusiv cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Cetatenia romana confera dreptul la domiciliere nelimitata, activitatea de munca si studii în tarile Uniunii Europene. Cetatenii romani, în calitate de cetateni ai UE, au dreptul sa beneficieze de indemnizatii pentru copii minori, precum si alte plati efectuate în tarile europene. În plus, cetatenii romani au dreptul sa detina diverse acte de tip international, inclusiv permisele de conducere, certificatele de calificare profesionala etc.

Ce este cetatenia romana?

Certificatul de Cetatenie Romana este actul care demonstreaza apartenenta unei persoane la statul roman.

Certificat de Cetatenie Română (vezi în imagine)

De ce aveti nevoie de cetatenie romana?

Cetatenii romani sunt membrii  Uniunii Europene, astfel pot beneficia de toate avantajele si legislatia europeana precum:

  • dreptul de sedere pe un termen nelimitat in tarile Uniunii Europene;
  • dreptul de a lucra si studia in cadrul EU;
  • dreptul de a beneficia de asistenta medicala conform standartelor si legislatiei europene;
  • alocatii pentru copii minori;
  • permis de conducere romanesc si atestate profesionale pentru soferi;
  • Cardul European de asigurat;

Acte necesare pentru obtinerea /redobindirea/ cetatenia romaniei

Procesul de obtinere (redobandire) a cetateniei romane incepe cu pregatirea actelor necesare pentru completarii unul dosar special. Fiecare dintre actul prezentat de catre D-stra trebuie sa aiba legitimitatea corespunzatoare. In plus fata de compania CetatenieRo, analiza documentelor referitor la corespunderea acestui cu normele legislatiei romanesti este efectuata si de catre unele persoane juridice.

Pentru completarii unui dosar, trebuie sa pregatiti urmatoarele documente:
– pasaportul strain;
– cartea de identitate interna („buletin”);
– certificatul de nastere;
– certificatul de casatorie;
– certificatul de divort, daca sunteti divortat/a.

In plus, veti avea nevoie de unele documente a rudiilor D-ra apropiate:
– certificatele de nastere ale parintilor dvs.;
– certificatul de casatorie ale parintilor dvs.;
– certificatele de deces ale parintilor dvs. daca au decedat;
– certificatele de nastere ale bunicilor si strabunilor in cazul in care s-au nascut dupa 1940;
– certificatul de nastere al fiecaruia dintre copiii dumneavoastra minori, daca aveti copii minori.

Toate documentele susmentionate sunt prezentate in original, dar cu o copie legalizata obligatorie. Daca oricare dintre aceste documente nu este in limba romana, este necesara o traducere suplimentara in limba romana, legalizata de notar.

– declararea privind vointei solicitantului de a redobandi cetatenia romana, pastrand concomitent domiciliul intr-o alta tara sau inregistrandu-se in Romania;
– declaratia privind lipsa unei alte declaratii privind redobindirea cetateniei romane, depusa de catre solicitant;
– declaratie conform careia solicitantul nu ia sau nu sustine actiuni impotriva sigurantei nationale si a ordinii legale si nu a luat astfel de actiuni anterior;

Fiecare dintre declaratii susnominalizate sunt create sub proprie raspunderea si sunt certificate de un notar sau de misiunea diplomatica a Romaniei.

– declaratie privind consimtamantul ambilor parinti de a-si primi cetatenia romana de catre copilul lor minor;

Acest document, de asemenea certificat de notar, este necesar in cazul in care solicitantul are copii minori sub varsta de 14 ani.

– declaratia privind acordul personal a copilului de peste 14 ani pentru obtinerea cetateniei romana.

Acest tip de declaratie este depus atunci cand solicitantul are un copil cu varsta mai mare de 14 ani. Acest document este intocmit in prezenta unuia dintre parinti si este de asemenea certificat de catre un notar.

In general, procesul de pregatire a documentelor pentru un dosar dureaza de la 2 saptamani pina la 2 luni. Este necesar sa reziste la o multime de cozi, sa efectuieze o serie de calatorii apropiate sau indepartate, cu conditia ca unele dintre aceste actiuni sunt deseori efectuate in mod repetat. Necunoasterea nuantelor de perfectare si depunere a documentelor pentru un dosar necesita mult timp pretios, energie si finante. Compania CetatenieRo este pregatita sa ia angajamentul.

In cazul lipsei unui act necesar

In lipsa oricarui act necesar pentru completarea dosarului, trebuie sa solicitati informatie de la OSC al raionului in care domiciliati, precum si conform locul nasterii al parintilor si bunicilor dumneavoastra. Sau puteti contacta Serviciul de stare civila, aflat in Chisinau, pe adresa: str. Mihai Viteazul, 11/1. Costul fiecarui document este de la 10 pina la 260 de lei, in functie de numarul si termenii perfectarilor (de la o luna pina la o ora).

Obtinerea certificatului de cazier judiciar

Dupa finalizarea colectarii si verificarii tuturor actelor necesare, este posibila accede perfectarea unui certificat de cazier judiciar. Nu ar trebui sa fie comandat in prealabil, deoarece este valabil doar 3 luni de la data emiterii. Obtinerea certificatului de cazier judiciar are loc in cadrul Comisariatul de politie conform domiciliului sau in cadrul Directiei informatii si evidente operative pe linga Ministerului Afacerilor Interne, situat pe adresa: Chisinau, str. Jakob Hincu, 3. Costul acestui document este de 30 de lei pentru 30 de zile sau 60 de lei pentru efectuarea intr-o zi.

Legalizarea notariala

Compania noastra ofera o gama completa de servicii referitor la verificarea, legalizarea notariala a documentelor pentru obtinerea cetateniei romane, inclusiv intocmirea declaratiilor standarte. Acest tip de servicii pot fi obtinute in cadrul unelor birouri notariale. In functie de numarul de acte, costul serviciului va fi in intervalul 400-600 lei. Dupa aceea, toate actele sunt plasate intr-un dosar cu sina, si trece la procedura de trimitere a dosarului catre organelor autorizate.

Depunerea dosarului pentru obtinerea /redobindirea/ cetateniei romana

O cerere de examinare a dosarului se depune la Oficiul Teritorial pentru Cetatenie in cadrul Autoritatii Nationale pentru acordarea cetateniei, care este subordonata Ministerului Justitiei al Romaniei.

Acest lucru poate fi efectuat in urmatoarele orase din Romania:

– Iasi – la adresa: st. Anastasia Panu 60;
– Timisoara – la adresa: st. Paris 2A, et.1, din. 10;
– Galati – la adresa: st. Portului 20, etajul 1;
– Suceava – la adresa: st. Universitati 28 A, parter;