Intrebari frecvente
Ai citeva posibilităti. Le vom lista în ordinea descrescatoare a sanselor de success.
- Completati şi printati formularul de cerere corespunzător de aici http://cetatenie.ro/modele-acte). Anexati, în copie, bonul cu numarul de inregistrare eliberat de ANC ori birourile teritoriale, sau chitanta pentru plata taxelor consulare, eliberata de ambasada ori consulatul României. Se va mentiona data redactarii, precum şi semnatura olografa (petitiile nesemnate nu se vor lua în considerare). Trimiteti scrisoarea recomandata cu confirmare la primire, scrisoare care contine cererea completata şi semnata catre Biroul ANC Bucuresti (http://cetatenie.ro/adreseutile) şi copia sus-mentionata. Pentru detalii de trimitere postala recomandata cu semnatura la primire, vedeti „11.1 Recomandare” şi „11.3 Predare atestată (http://www.posta.md/ro/tarifelero.html) sau consultati un oficiu postal. Aceasta poate dura aproximativ între 2 saptamini şi 2 luni
- Trimiteţi un email cu aceeasi cerere în format electronic catre [email protected]
- Dupa aproximativ doua luni de la depunerea dosarului pentru redobandirea cetateniei, vă puteti adresa la centrul/oficiul/consulatul la care ati depus dosarul şi cereti respectuos comunicarea numarului de dosar. Este inutil să mergeti mai devreme, deoarece inscrierea numarului de dosar la Biroul ANC Bucuresti durează mai mult timp.
Totusi, iti recomandam să incerci sa afli numarul dosarului chiar la depunere. Aceasta este valabil insa doar în cazul în care centrul/oficiul/consulatul care preia dosarul dispune de facilitatea de eliberare instanta a unui numar de dosar, altfel sunteti nevoit/a sa urmati unul din pasii de mai sus.
Pentru a afla stadiul dosarului, iti sugeram sa completezi si sa printezi formularul de cerere corespunzator de aici (http://cetatenie.ro/modele-acte). Apoi trimite scrisoarea care contine cererea completata si semnata catre Biroul ANC Bucuresti (http://cetatenie.ro/adrese-utile). Pentru detalii despre trimiterea postala recomandata cu semnatura la primire, vezi „11.1 Recomandare” si „11.3 Predare atestata” (http://www.posta.md/ro/tarifelero.html) sau consulta un oficiu postal.
Dupa obtinerea certifcatului de nastere, pasaportul se poate obtine în 2 saptamini în cazul pasaportului electronic sau 1 zi – pentru pasaport simplu temporar, valabil doar 1 an.
Pentru obtinerea pasaportului românesc de tip biometric, aveti nevoie de urmatoarele acte:
- 2 copii nelegalizate a certificatului constatator de cetatean român;
- 2 copii nelegalizate a certificatului de nastere românesc (transcris);
- 2 copii nelegalizate a certificatului de casatorie românesc – transcris (unde e cazul);
- 2 copii nelegalizate a buletinului de identitate moldovenesc + fisa de insotire.
Conform informatiilor din avizier:
Taxa pentru emiterea unui pasaport simplu electronic (biometric) este de 96 de euro. Termenul de eliberare – pâna la 90 zile lucratoare. Valabilitate 5 ani.
Taxa pentru emiterea unui pasaport simplu temporar este de 70 de euro. Termenul de eliberare – 24 ore. Valabilitate 1 an.
Din cite cunoastem, nu exista nici un criteriu legal sau oficial de prioritizare a acordarii cetateniei romane. Aceste informatii fie sunt doar zvonuri, fie doar anumite presupuneri fara nicio baza care sa le sustina.
Din câte cunoastem, nu exista nicio informatie oficiala care sa confirme acest lucru. Posibil sa fie anumite speculatii lansate de persoane cu diverse interese financiare si/sau politice. Cetatenia se acorda in baza legii cetateniei. Atât timp cât nu se schimba legea, poate depune oricine.
Totusi, va recomandam sa nu amânati prea mult depunerea dosarului, asa cum si intelepciunea populara spune: „nu lasa pe mâine, ce poti face astazi”.
Pentru a fi sigur ca este vorba despre dumneavoastra, trebuie sa stiti numarul dosarului. Daca nu il aveti, urmati procedura de la intrebarea corespunzatoare de mai sus.
Dupa aparitia in ordinul ANC, trebuie sa depuneti juramântul in termen de 3 luni. Pentru aceasta trebuie sa va programati la orice Ambasada/Consulat.
Daca ati solicitat stabilirea domiciliului in Romania, veti depune juramântul la sediul ANC din Bucuresti, iar cei de la ANC va vor progama automat pentru depunerea juramântului la Bucuresti. Puteti urmari listele pe siteul nostru: www.cetatenie.ro/juramant.
Daca ati solicitat stabilirea domiciliului in strainatate, trebuie sa va programati pentru depunerea juramântului la cea mai apropiata Misiune Diplomatica a României, in functie de regiunea unde sunteti rezident in mod curent.
În termen de 3 luni de la data comunicării ordinului preşedintelui ANC de acordare sau redobândire a cetăţeniei române, persoanele care dobândesc sau redobândesc cetăţenia română vor depune jurământul de credinţă faţă de România.
Cererile pot fi depuse la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie precum si la Birourile teritoriale pentru cetatenie din Iasi, Galati, Suceava, Timisoara si Cluj-Napoca, fara a fi nevoie de un permis de sedere pe teritoriul României.
Da. Pasaportul romanesc se poate face la orice Consulat al Romaniei din strainatate. Detalii puteti gasi pe site-ul fiecarui consulat (de ex. pentru Trieste: http://trieste.mae.ro/node/970).
Din informatiile pe care le cunoastem, actele se transcriu la Consulat in tara in care au fost emise sau la Bucuresti. Mentiunea de divort, din câte stim, se face doar la Bucuresti. Puteti incerca sa obtineti mai multe informatii la Consulat.